DAAG JEZELF UIT

360° leiderschap begint bij jezelf. Weet jij wie je bent en wat je drijft? Als je het niet weet, moet je op zoek. Leer jezelf kennen. En ontdek je droom: wat maakt het voor jou waard om je nek uit te steken? Als je weet waar je 100% voor wilt gaan, pak je dingen met oneindig meer lef op. Denk je dat je jezelf wel kent? Vergeet het. Blijf continu naar jezelf kijken. Daag jezelf uit. Keer op keer – ook op je zwakke punten. Confronterend, maar alleen zo kom je dichter bij je droom.

Durf jij echt voor je droom te gaan?

 •  

  Meld je aan voor Vitality Connected 2015!

  Vitaliteit, een thema met grote betekenis voor ieder individu binnen en buiten de context van ...
  Lees meer
  Vitaliteit, een thema met grote betekenis voor ieder ...
 •  

  Meld je aan voor Vitality Connected 2015!

  Uniek congres waar beleving, interactie en inspiratie centraal staan

   
   
   

  Vitaliteit, een thema met grote betekenis voor ieder individu binnen en buiten de context van werk. De steeds sneller veranderende wereld waarin complexiteit en onzekerheid dominant zijn, doet een beroep op de wendbaarheid, veerkracht en vitaliteit van mensen.

  Het draait niet alleen om langer werken of een hogere productiviteit, maar ook te kunnen en willen bijblijven bij alle ontwikkelingen die mens en arbeid raken. Inzetbaar zijn tot en met je 67e is belangrijk, maar niet voldoende: passie en energie zijn onontbeerlijk om een zinvolle bijdrage te kunnen blijven leveren.

  Vitale medewerkers die vanuit een goede balans met passie en energie werken, maken het verschil. De vitaliteit van mensen heeft immers niet alleen een directe invloed op duurzame inzetbaarheid en gezondheid maar ook op creativiteit en innovatie.

  Wat doe jij op 10 december?

  Kom naar het congres Vitality Connected in het Rijksmuseum Amsterdam. Een evenement dat je niet mag missen! Schouten & Nelissen deelt samen met inspirerende sprekers op 10 december in het Rijksmuseum in Amsterdam haar inzichten verkregen uit het grootschalig Vitaliteitsonderzoek van 2015.

  Ontdek op een interactieve, virtuele en dynamische manier alles over je eigen vitaliteit en de vitaliteit van medewerkers. Neem deel en kom alles te weten over vitaliteit.

  > meer informatie over het event, programma en de sprekers vind je hier

 •  

  Hou vast aan jouw droom

  Wat is dat ene wat jij altijd al hebt gedaan? Wat door de jaren heen ...
  Lees meer
  Wat is dat ene wat jij altijd al ...
 •  

  Hou vast aan jouw droom

  Dromen zijn jouw toewijding waard

   
   
   

  Wat is dat ene wat jij altijd al hebt gedaan? Wat door de jaren heen altijd goed voelde om te doen? Het is belangrijk dat te weten, want datgene is jouw basis.

  Waar je met alle liefde en toewijding aan werkt. Wat je terugbrengt bij jezelf als je in euforie bent, of juist in misère. Klinkt vaag? Elizabeth Gilbert maakt het concreet, de auteur van ‘Eten, bidden, beminnen’.

  Success, failure and the drive to keep creating – Elizabeth Gilbert

 •  

  Vast in negativiteit

  Een negatieve gedachte is makkelijker vast te houden dan een positieve. Dit is te verklaren. ...
  Lees meer
  Een negatieve gedachte is makkelijker vast te houden ...
 •  

  Vast in negativiteit

  En hoe dit te doorbreken

   
   
   

  Een negatieve gedachte is makkelijker vast te houden dan een positieve. Dit is te verklaren. Maar daarmee is de negativiteit nog niet verholpen. We willen nog steeds bij de pakken neer zitten.

  Hoe je negatief denken wel omdraait? En hoe deze gedachten eigenlijk werken? Bijgaand filmpje zet het helder en leerzaam uiteen. Vanaf nu is je glas weer halfvol.

  ‘Getting stuck in the negatives’ – Alison Ledgerwood

 •  

  Seminar 22 september: Van leidinggeven naar leiderschap

  Wie vind jij een inspirerende leider? Hoe zou je zelf herinnerd willen worden als leider? Bij het ...
  Lees meer
  Wie vind jij een inspirerende leider? Hoe zou je zelf ...
 •  

  Seminar 22 september: Van leidinggeven naar leiderschap

  Bezoek ons leiderschapsseminar op 22 september

   
   
   

  Wie vind jij een inspirerende leider?
  Hoe zou je zelf herinnerd willen worden als leider?

  Bij het beantwoorden van deze vragen kom je er waarschijnlijk al snel achter dat goed leiderschap niet alleen gaat over uitmuntende vaardigheden of kennis. Het gaat om wie je bent als leider.

  Ontdek wie jij bent als leider

  Goed leiderschap vraagt om een sterke identiteit en duidelijke normen en waarden. Aan trucjes heb je niks. In onze optiek hoef je slechts één leiderschapsstijl te beheersen: je eigen stijl!

  Tijdens dit seminar ga je op zoek naar je eigen leiderschapsstijl. Je gaat naar huis met frisse inzichten en concrete handvatten om je ambities als leidinggevende waar te maken.

  Programma bekijken en inschrijven

  5 redenen om het seminar te bezoeken

  1. Je wordt door Anje-Marijcke van Boxtel, Director Coaching Schouten Global en coach team Brunel, uitgedaagd om met een frisse blik naar je eigen leiderschapsstijl te kijken

  2. Je krijgt een uniek kijkje achter de schermen van Team Brunel in de Volvo Ocean Race en best-practices op het gebied van leiderschap en team performance

  3. Je maakt een intensieve start met de verdere ontwikkeling van je persoonlijke leiderschapsstijl in de vorm van een workshop

  4. Je maakt kennis met nieuwe manieren om als leidinggevende je impact te vergroten en kiest eventueel zelf met welk leerdoel je verder aan de slag wilt

  5. Je bouwt aan je netwerk en deelt je vragen, tips en ervaringen met andere leidinggevenden

  De inhoud van de workshop is geïnspireerd op de vijf trainingen van onze nieuwe Leergang Leiderschap en biedt zo een unieke gelegenheid voor een vrijblijvende kennismaking.

  Data en locaties

  22 sep 2015 – EYE Museum, Amsterdam
  03 nov 2015 – Arnhem

  Meer weten

 •  

  Go for it-guide

  Je team en organisatie in beweging zetten. Door jezelf uit te dagen. Wil je dat? ...
  Lees meer
  Je team en organisatie in beweging zetten. Door ...
 •  

  Go for it-guide

  Daag jezelf uit

   
   
   

  Je team en organisatie in beweging zetten. Door jezelf uit te dagen. Wil je dat? Deze Go for it-guide helpt je op weg! Food for thought – stevige kost opgediend als snelle hap. Met praktische to do’s, lees- en kijktips… en inspirerende citaten.

  Daag jezelf uit en ga vandaag nog aan de slag! Vul nu onderstaand formulier in. Dan ontvang je binnen enkele minuten een e-mail met een link naar de PDF.

  [contact-form-7 404 "Not Found"]
 •  

  Leiderschap met lef!

  De hele wereld vraagt zich af wat leiderschap nou eigenlijk is. Het is een veelkoppig ...
  Lees meer
  De hele wereld vraagt zich af wat leiderschap ...
 •  

  Leiderschap met lef!

  Neem initiatief en laat je niet leiden door angst

   
   
   

  De hele wereld vraagt zich af wat leiderschap nou eigenlijk is. Het is een ‘veelkoppig monster': voor elke bewering over goed leiderschap vind je ook een tegengestelde bewering.

  Eén aspect wat een leider in ieder geval onderscheidt van een niet-leider, is dat ze het initiatief naar buiten toe durven te nemen, waarbij ze zich niet laten leiden door angst.

  Het gaat er om angst te overstijgen en vanuit een doel en een visie te handelen. Terug gaan naar jouw authentieke kern als leider, kan daarbij zeker helpen. Hieronder lees je waarom.

  Iets écht graag willen is bijna hetzelfde als authentiek zijn

  Je bent leidinggevende omdat je iets wilt bereiken, je wilt iets neerzetten. Dat is de één van de belangrijkste eigenschappen van een goede leider. Niet voor de status, niet voor het geld, of omdat je het leuk vindt om mensen aan te sturen.

  Echte leiders onderscheiden zich, omdat ze iets écht graag willen. En dat is bijna hetzelfde als authentiek zijn. Je innerlijke drijfveer leven.

  Leef je innerlijke drijfveer

  Daarop voortbordurend: moed is één van de vier ‘kardinale deugden’ en authenticiteit en moed ontwikkelen dat hoort bij elkaar. Moed komt namelijk uit het hart, niet uit het hoofd. Je hebt pas lef als je iets hebt om voor te gaan.

  Als je niets hebt om voor te gaan, schiet je in de zelfbescherming. Je gaat reactief gedrag vertonen dat voortkomt uit angst. Echter, gedrag dat voortkomt uit angst leidt tot constante performance. Creatief gedrag gericht op het bereiken van een doel leidt tot constant verbeterende performance.

  Daag jezelf dus uit om iets te zoeken waar je voor 100% voor wilt gaan. Als je je bewust wordt van je innerlijke drijfveren en wat je wilt neerzetten, dan komt dat lef vanzelf.

  Jezelf ontwikkelen binnen het leidinggeven van vandaag de dag? Bekijk dan onze training Leidinggeven anno nu.

  Tip: Download gratis de 360° Leiderschap whitepaper

  Button Download whitepaper

 •  

  Gratis whitepaper – De verandering in gang zetten

  Deze whitepaper schetst een mooi beeld van de huidige, dagelijkse realiteit van leidinggevenden. Hoe het ...
  Lees meer
  Deze whitepaper schetst een mooi beeld van de ...
 •  

  Gratis whitepaper – De verandering in gang zetten

  Durf jij het aan?

   
   
   

  Deze whitepaper schetst een mooi beeld van de huidige, dagelijkse realiteit van leidinggevenden. Hoe het anders kan, beter en vooral ook: leuker!

  Er zijn vier aspecten die je met behulp van de whitepaper verder kunt verkennen:

  1. Jezelf uitdagen
  2. De ruimte pakken
  3. Je team laten schitteren
  4. Durven doen!

  De whitepaper is vooral bedoeld om met je mee te denken, te prikkelen, reflecteren en je misschien zelfs door elkaar te schudden.

  Download ‘m vandaag en ga aan de slag!

  Let op: als je onderstaand formulier invult, ontvang je een e-mail met een link naar de PDF. Dit kan enkele minuten duren.

 •  

  Wie regeert, de angst of de leider?

  Zeker in tijden van crisis en reorganisaties gaan mensen handelen vanuit angst en zelfbescherming. De angst ...
  Lees meer
  Zeker in tijden van crisis en reorganisaties gaan ...
 •  

  Wie regeert, de angst of de leider?

  Neem het heft in eigen handen en vergroot je cirkel van controle

   
   
   

  Zeker in tijden van crisis en reorganisaties gaan mensen handelen vanuit angst en zelfbescherming. De angst om je baan te verliezen bijvoorbeeld. Handelen vanuit angst zorgt ervoor dat je niet in je kracht staat. Met als gevolg dat je in de vertraging schiet of zelfs stagneert.

   

  Om je rol goed uit te kunnen voeren is het juist zo belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Ga dus op zoek naar je waarden en drijfveren.

  Hoe zorg je ervoor dat je weer in the lead komt? Dat je doelen nastreeft waar je 100% achter staat? Of dat je een manier vindt om je doelen te behalen op een manier die past bij je waarden en talenten? Daar kun je zelf je rol in pakken, ook als je het met bepaalde beslissingen of een gekozen strategie niet eens bent.

  Zo kan het ook

  We geven je graag een mooi voorbeeld van een manager die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden:

  Een manager binnen een organisatie die volop aan het reorganiseren was, had er ontzettend veel moeite mee dat er zoveel mensen ontslagen werden. Een proces waarin hij zelf ook een actieve rol had. Hij vroeg zich af of hij zelf nog wel wilde blijven.

  Hij bleek een zeer mensgericht manager te zijn, terwijl zijn MT genoten veel meer proces- of taakgericht waren. Hij besloot echter om anders tegen zijn rol aan te gaan kijken.

  Hij besefte dat hij vanuit zijn eigen waarden en drijfveren juist een hele belangrijke rol kon vervullen binnen de reorganisatie. Vervolgens heeft hij heel wat mensen de hand geschud en de deur gewezen, maar wel altijd vanuit verbinding en met zingeving. Die zingeving zat ‘m er voor hem in dat alle mensen die werden ontslagen met respect werden behandeld.

  Vergroot je cirkel van controle

  Het gaat in zo’n situatie om het vergroten van je ‘cirkel van controle’. Jezelf laten zien en duidelijk maken waar jij voor staat, zodat je betrokken blijft en niet afhaakt.

  Vraag jezelf dus eens in de zoveel tijd af: word ik hier nog steeds blij van? Zo niet, waarom niet? En is er een andere manier om invulling te geven aan mijn rol die beter bij me past en waar ik wel blij van word?

  Je hoeft niet altijd drastische maatregelen te nemen. Soms is het gewoon een kwestie van een andere bril opzetten.

  Wilt je effectiever leidinggeven in continue verandering en meer impact hebben op het succes van je organisatie? Bekijk dan onze training Leidinggeven in continue verandering.

  Tip: Download gratis de 360° Leiderschap whitepaper

  Button Download whitepaper

 •  

  Gebruik authenticiteit niet als excuus

  Authenticiteit is een belangrijke succesfactor bij effectief leiderschap. Tegelijkertijd een excuus om te blijven doen ...
  Lees meer
  Authenticiteit is een belangrijke succesfactor bij effectief leiderschap. ...
 •  

  Gebruik authenticiteit niet als excuus

  Durf jezelf los te laten en je grenzen op te zoeken

   
   
   

  Authenticiteit is een belangrijke succesfactor bij effectief leiderschap. Tegelijkertijd een excuus om te blijven doen wat comfortabel voelt. Met stilstand als pijnlijk gevolg. Durf jezelf los te laten en je grenzen op te zoeken. En op te rekken. Streef naar ‘adaptieve authenticiteit’.

  Als we alleen binnen onszelf naar antwoorden zoeken, kan dit leiden tot een vastzittend zelfbeeld. Zonder waardevolle externe perspectieven blijf je bestaande werk- en denkpatronen beperken. Dan beperkt authenticiteit juist de groei en sta je stil.

  Om als een leider vooruit te komen, moet je eerst in actie durven komen. Het voelt misschien onnatuurlijk, maar bij veranderende en onzekere situaties is het niet belangrijk om precies te weten wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Het gaat erom dat jouw leiderschapsidentiteit kán en moet mee veranderen.

  Verandering vraagt om adaptieve authenticiteit

  De enige manier om als leider te groeien is door je grenzen te verleggen. Door nieuwe dingen te doen die je misschien een oncomfortabel gevoel geven, maar die je door directe ervaring leren wie je wilt zijn. Deze ‘adaptieve authenticiteit’ vraagt om een shift van denken.

  Hoe komen we tot deze vorm van authentiek leiderschap?

  Onderzoeker Herminia Ibarra geeft drie handreikingen:

  1. Leer van rolmodellen

  Zie authentiek leiderschap niet als iets dat vast staat. Neem continu elementen van andere leiders en stijlen die je aanspreken en maak die je eigen.

  2. Werk met leerdoelen aan je vaardigheden

  Persoonlijke leerdoelen helpen je om te experimenteren met je identiteit als leider. Je hoeft niet alles in één keer te doen, het gaat om persoonlijke groei.

  3. Hou niet vast aan ‘jouw verhaal’

  We hebben allemaal ervaringen en persoonlijke verhalen die ons maken wie we zijn. Bewust en onbewust gebruiken we deze ervaringen en verhalen ook in nieuwe situaties, terwijl ze soms verouderd zijn. Durf sommige verhalen los te laten en kies een nieuw verhaal dat beter past bij je persoonlijke leerdoel en leidersidentiteit.

  Door te accepteren dat je werk in ontwikkeling is en dat je je professionele identiteit door vallen en opstaan mag ontwikkelen, kun je uiteindelijk een persoonlijke leiderschapsstijl ontwikkelen die goed voelt en past bij de veranderende behoefte van de organisatie.

  Dit vraagt moed. Maar om een betere leider te worden is het noodzakelijk om je authentieke zelf los te durven laten. De enige manier om te groeien is door de grenzen van wie we zijn op te rekken. Door nieuwe dingen te doen die ons buiten onze comfortzone halen, die ons uitdagen.

  Wil je als ervaren leider echt terug naar de kern? Dan kun je deze leiderschapstraining overwegen.

  Ibarra, H. (2015), The authenticity paradox. Harvard Business Review, vol.93, no.1/2,  p.52-59.

  Tip: Download gratis de 360° Leiderschap whitepaper

  Button Download whitepaper

 • ‘Becoming a leader is synonymous with becoming yourself. It is precisely that simple, and it is also that difficult.’

  – Warren Bennis

   

 •  

  Leidinggeven is als ‘houden van’

  ‘Je kan pas van een ander houden als je van jezelf houdt.’ Voor leidinggeven geldt ...
  Lees meer
  ‘Je kan pas van een ander houden als ...
 •  

  Leidinggeven is als ‘houden van’

  Je kunt alleen leidinggeven aan anderen als je leiding kunt geven aan jezelf

   
   
   

  ‘Je kan pas van een ander houden als je van jezelf houdt.’ Voor leidinggeven geldt een soortgelijke constructie. Want als je persoonlijk leiderschap niet op orde hebt, wordt het een lastige opgave om leiding te geven aan anderen. Check dus voor jezelf hoe het staat met jouw ‘persoonlijk leiderschap’.

  Persoonlijk leiderschap omvat meerdere dingen:

  • Hoe authentiek ben je?
  • In welke mate sta je jezelf toe om jezelf te mogen zijn en straal je dat ook uit?
  • In welke mate sta je anderen toe om zichzelf te zijn?
  • In hoeverre ben je van nature geneigd om connecties met anderen aan te gaan? Niet in de verzorgende zin, maar om samen met anderen naar een gezamenlijk doel toe te werken.

  Leidinggeven aan jezelf

  Als je praat over persoonlijk leiderschap zijn er vijf dimensies te onderscheiden:

  1. In contact willen zijn (écht contact)
  2. Zelfbewustzijn (ik ken mezelf en ik weet hoe ik op anderen overkom)
  3. Jezelf durven zijn
  4. Je bewust zijn van de rol die je hebt
  5. Doelgericht zijn

  Deze vijf dimensies gaan over: neem ik besluiten gebaseerd op datgene wat ik wil bereiken? Ken ik mijn valkuilen en mijn talenten? Maak ik krachtige keuzes in wat ik daarin verder wil ontwikkelen om mijn doelen te bereiken? En vanuit welke context?

  Niet iedereen hoeft een leider te zijn. Je kunt je doelen ook op een andere manier bereiken. Het gaat om jezelf zijn, leiding nemen over jezelf, autonoom zijn in het stellen van je doelen en het maken van je keuzes en er dan voor gaan.

  Leidinggeven aan anderen

  Een leider is iemand die van nature het vertrouwen verkrijgt van anderen, waardoor ze hem of haar volgen en hun keuzes en lotbestemming in zijn of haar handen leggen.

  Stel voor jezelf eens vast in de functie waarin je zit: wat maakt mij een leider? Wat is mijn zelfbeeld? En wat is het framebeeld dat anderen van mij hebben dat maakt dat zij mij als hun leider zien of accepteren?

  Jezelf leren kennen in alle dimensies is de allerbelangrijkste eerste stap om goed leiding te kunnen geven aan anderen.

  Jezelf ontwikkelen van leidinggevende naar leider? Bekijk dan onze leiderschapstrainingen.

  Tip: Download gratis de 360° Leiderschap whitepaper

  Button Download whitepaper

 •  

  Zoek je gemak in het ongemak

  We leven in een paradoxale wereld waarin je als manager continu moet goochelen met schijnbare ...
  Lees meer
  We leven in een paradoxale wereld waarin je ...
 •  

  Zoek je gemak in het ongemak

  De spagaat die leiderschap heet

   
   
   

  We leven in een paradoxale wereld waarin je als manager continu moet goochelen met schijnbare tegenstellingen. Zijn de onderstaande voorbeelden herkenbaar?

  – Aan de ene kant moet je de boel beheersen, aan de andere kant wil je je mensen de ruimte geven.

  – Je moet de details kennen, maar je moet ook niet micro-managen; je moet je vooral met de grote lijnen bezig houden.

  – Je moet authentiek zijn, maar je moet ook overal kunnen matchen en in allerlei netwerken kunnen opgaan.

  – Je mensen moeten fouten kunnen maken, maar als ze al te grote fouten maken dan ben jij daarvoor verantwoordelijk.

  – Je wilt zien wat de grenzen zijn van je afdeling, maar tegelijkertijd moet je er ook constant overheen stappen en je hebt niet altijd inzicht in wat er aan de andere kant gebeurt.

  “Zoek je gemak in het ongemak.”

  Kortom, de wereld waarin we leven is een paradoxale wereld geworden die jij moet proberen te managen. Deze zit vol met tegenstrijdigheden die je moet zien te overbruggen.

  Het mooie is: het lijken tegenstrijdigheden, maar dat zijn het vaak niet. Sturen en ondersteunen lijkt bijvoorbeeld een paradox, maar je kunt prima sturend ondersteunen.

  Daar waar twee uitersten samenkomen, daar gaat het om écht leiderschap. Dat heb je niet zomaar in de vingers, het vergt veel oefening en ervaring. Echter, je bewust zijn van deze tegenstellingen en je gemak zoeken in het ongemak van deze ‘spagaat’ is al een eerste stap in de goede richting.

  Echt leiderschap ontwikkelen? Bekijk onze leiderschapstrainingen voor meer informatie.

  Tip: Download gratis de 360° Leiderschap whitepaper

  Button Download whitepaper

 •  

  Drie vragen aan Ralf Knegtmans

  Ralf Knegtmans is managing partner en eigenaar van een Executive Search bureau en zoekt continu ...
  Lees meer
  Ralf Knegtmans is managing partner en eigenaar van ...
 •  

  Drie vragen aan Ralf Knegtmans

  Managing Partner Executive Search bureau

   
   
   

  Ralf Knegtmans is managing partner en eigenaar van een Executive Search bureau en zoekt continu naar de doorslaggevende eigenschappen van toptalent. Hij heeft bijdragen geleverd aan Managementboek Magazine, BNR, Management Team, NUzakelijk en FD.nl. Wij stelden hem drie vragen over leiderschap.

   

  Waarom vraagt de huidige tijd om een nieuwe vorm van leiderschap?

  De wereld staat voor allerlei uitdagingen. Ze zijn niet allemaal nieuw, maar ze doen zich wel heviger en in onderlinge samenhang voor. We hebben o.a. klimatologische, demografische uitdagingen en de wereldbevolking groeit hard (er worden minder jongeren geboren, maar we worden steeds ouder waardoor de cumulatieven toch snel oplopen).

  We krijgen hierdoor een groot tekort aan grondstoffen. In gewoon Nederlands: we moeten meer doen met minder. Om deze problemen het hoofd te bieden hebben we nieuw leiderschap nodig. Talenten die in staat zijn om creatief en dwars te kijken naar gangbare business modellen.

  Over welke kerncompetenties moet je in ieder geval beschikken als moderne leider?

  Nieuwe leiders kunnen niet meer leunen op de wetten uit het verleden. Mede daarom worden persoonskenmerken en drijfveren belangrijker dan traditionele competenties. De volgende eigenschappen worden cruciaal voor de talenten van morgen:

  – nieuwsgierigheid
  – veerkracht
  – leervermogen
  – adaptief vermogen

  Hoe kun je jezelf als leider iedere dag opnieuw uitdagen om het beste uit jezelf te halen?

  Zoek (en vind) een context waarin je wordt uitgedaagd. Een omgeving waar je als talent iets komt brengen, maar waar ook echt iets te halen valt. Niet geld, maar een steile leercurve. Een omgeving waarin je kunt werken met the best and the brightest, waarin je autonomie krijgt en waarin je wordt afgerekend op uitdagende doelstellingen.

  Meer zien van Ralf?
  Woensdag 20 mei jl. heeft Ralf gesproken tijdens ons HR seminar ‘Koers houden in een dynamische context’ in EYE Amsterdam. Download hier de slides.

  Let op: binnenkort kun je hier de video van het seminar bekijken.

 •  

  Durven doen wat je raakt

  Wat is de overeenkomst tussen Neelie Kroes, Joop van den Ende en Arnon Grunberg? Is ...
  Lees meer
  Wat is de overeenkomst tussen Neelie Kroes, Joop ...
 •  

  Durven doen wat je raakt

  Unieke lessen over bevlogenheid van 22 bijzondere mensen

   
   
   

  Wat is de overeenkomst tussen Neelie Kroes, Joop van den Ende en Arnon Grunberg? Is hun bevlogenheid en impact uitzonderlijk of ook voor jou weggelegd? Je leest het in ‘Durven doen wat je raakt’. Een prachtig boek met unieke lessen over bevlogenheid van 22 bijzondere mensen.

  In openhartige gesprekken vertellen 22 markante Nederlanders hoe zij een verschil maken en hoe ook jij dat kunt doen (o.a. Robbert Dijkgraaf, Wubbo Ockels, Britta Böhler, Ahmed Marcouch, Aysel Disbudak, Inez van Oord, Kalo Bagijn, Henk de Jong, Neelie Kroes, Joop van den Ende, Tex Gunning en Arnon Grunberg).

  Doen wat je raakt

  Wat blijkt: zij zijn geen geluksvogels die alles toevallig is aan komen waaien. Zij durven te doen wat hen raakt, gaan 100% voor waar ze in geloven, weten met angst om te gaan en hebben het lef van gebaande paden te treden, met hun intuïtie als kompas.

  Uit de gesprekken komen acht inzichten naar voren, die je kunnen helpen je eigen bevlogenheid en impact te vergroten. Wanneer je die lessen ter harte neemt ben je nog niet direct de volgende Neelie Kroes. Wat het je wel oplevert, is een groter gevoel van voldoening en misschien, als je keihard, met veel wilskracht en wijsheid gedoseerd knokt en doorzet, daverend veel impact…

  Dit boek bestellen?

  Voor meer informatie en om dit boek direct te bestellen ga je naar Thema.nl.

 •  

  Twee vragen aan Mathieu Weggeman

  Mathieu Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde aan de TU Eindhoven. Hij is gespecialiseerd in het begrijpen ...
  Lees meer
  Mathieu Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde aan de TU ...
 •  

  Twee vragen aan Mathieu Weggeman

   
   
   

  Mathieu Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde aan de TU Eindhoven. Hij is gespecialiseerd in het begrijpen en verklaren van innovatieprocessen in organisaties. Zijn bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar leidinggeven aan professionals, strategieformulering, het realiseren van collectieve ambitie en de werkwijzen van de netwerkgeneratie. Wij stelden hem twee vragen over het nieuwe leiderschap.

  Waarom vraagt de huidige tijd om een nieuwe vorm van leiderschap?

  Omdat het waardepatroon van de nieuwe generatie medewerkers heel anders is dan die van de managers van de zogenaamde “protest generatie” – de generatie die momenteel op de belangrijkste stoelen zitten. Zij gaan voor GSM – Geld, Status en Macht – terwijl de nieuwe generatie gaat voor PPP&P – People, Planet, Profit & Pleasure.

  Over welke 3 kerncompetenties moet je in ieder geval beschikken als moderne leider?

  1. Het kunnen expliciteren van de collectieve ambitie van de organisatie en mensen daarop inspireren als het tegen zit
  2. Mensen ruimte en vertrouwen durven geven en empathie tonen
  3. Assertief durven optreden tegen mensen die niet (meer) goed zijn in hun vak

  Meer zien van Mathieu?
  Woensdag 20 mei jl. heeft Mathieu gesproken tijdens ons HR seminar ‘Koers houden in een dynamische context’ in EYE Amsterdam. Hier vind je de belangrijkste learnings van het seminar.

  Let op: Binnenkort kun je hier de video van het seminar bekijken.

 • “Verandering is de enige constante; een manager die niet kan veranderen, kan dus niet managen.”

  – Mathieu Weggeman

 •  

  Ga op zoek naar ongezouten feedback

  Als leider is het belangrijk om jezelf regelmatig een spiegel voor te houden. Om continu ...
  Lees meer
  Als leider is het belangrijk om jezelf regelmatig ...
 •  

  Ga op zoek naar ongezouten feedback

  Houd jezelf regelmatig een spiegel voor

   
   
   

  Als leider is het belangrijk om jezelf regelmatig een spiegel voor te houden. Om continu de dialoog aan te gaan en open te staan voor feedback. Ga juist ook op zoek naar die ongezouten feedback.

  Dat kan heel confronterend zijn. Je hebt een beeld van jezelf hoe je denkt dat je bent en overkomt, en dan lees of hoor je ineens hoe dat door anderen wordt gezien of gepercipieerd. Dat kan soms mijlenver uit elkaar liggen.

  Ga de dialoog aan

  Vervolgens ga je daarover het gesprek aan. Wat zie je dan? Hoe komt dat over en waarom? Als je snapt hoe het in elkaar zit, hoe het komt dat er een verschil zit tussen hoe jij denkt dat je overkomt en hoe je werkelijk overkomt, dan ga je over jezelf nadenken. Waar komt dat verschil vandaan?

  Een voorbeeld

  Een manager werd tijdens een training van The Leadership Circle hoog gescoord op Compliance, maar niet op Integriteit. Hij dacht hoe kan dat hou? Ik niet integer? Ik houd me altijd aan mijn afspraken, ik ben eerlijk, ik doe alles volgens de regels. Wat bleek nou in het gesprek met zijn medewerkers? Volgens hen was hij te loyaal naar zijn eigen managers toe en volgde hij juist teveel de regels en de processen wat door zijn team werd ervaren als niet integer en authentiek naar hen toe.

  Met jezelf aan de slag

  Zodra je erkent dat andere mensen jou anders zien dan hoe jij het beoogt, dan kun je het proberen te veranderen. Veel aspecten hebben te maken met je persoonlijkheid en je talent, maar er is ook nog zoiets als ontwikkelbaarheid.

  Bijvoorbeeld: Ik ga mezelf trainen om niet overal direct ja op te zeggen, ik sla af en toe eens met mijn vuist op tafel, ik ga ergens tegenin als ik het er niet mee eens ben. En ik betrek ook anderen daarbij die ik bijvoorbeeld vraag om mij een seintje te geven zodra ik in mijn valkuil stap. Het gaat om openstaan voor feedback en bereid zijn om er iets aan te doen.

  Echt aan de slag met je leiderschapsstijl? Bekijk onze leiderschapstrainingen voor meer informatie.

  Tip: Download gratis de 360° Leiderschap whitepaper

  Button Download whitepaper

 •  

  Hou op met gehoorzamen

  Alleen maar je best doen is vandaag de dag niet meer genoeg. Als je meer ...
  Lees meer
  Alleen maar je best doen is vandaag de ...
 •  

  Hou op met gehoorzamen

  Verleng je houdbaarheidsdatum door lef te tonen

   
   
   

  Alleen maar je best doen is vandaag de dag niet meer genoeg. Als je meer wilt betekenen voor je organisatie, als je gezien wilt worden, dan moet je meer doen dan alleen maar braaf gehoorzamen.

  Stop met controleren, je mensen op detailniveau aansturen en jezelf blindstaren op kpi’s. Wil je vandaag de dag het verschil maken als leider? Durf dan uit je comfortzone te komen en toon lef.

  Hoe kun je jezelf motiveren om meer lef te tonen?

  Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat gebeurt er nou als ik nog 10 jaar lang doe wat ik altijd doe?
  • Wat moet er gebeuren voordat ik in actie kom?
  • Wat zou het me brengen als ik in actie kom?

  Het echt kunnen veranderen vraagt van jezelf een intrinsieke motivatie. En die moet je zelf gaan halen. Wachten tot het gebeurt is onzin. Je moet het zelf doen.

  Die intrinsieke motivatie start bij: wat wil je nou echt? Wat vind je belangrijk? Wat wil je met je leven? Hoe wil je zijn? Wat gebeurt er als je je waarden leeft? Hoe ziet dat eruit voor jou?

  Het doel van die vragen is om voor jezelf een stip op de horizon te plaatsen. Daar knok je voor, daar zit je drive en die wil je bereiken.

  Zoek ondersteuning

  Het helpt als je jezelf laat ondersteunen in dit proces. Een professionele trainer of coach, maar ook een collega of mentor op de werkvloer kan met je meedenken, prikkelen, reflecteren, je door elkaar schudden en fungeren als een stok achter de deur om jezelf iedere keer weer opnieuw uit te dagen.

  Vergeet niet dat je jezelf elke dag al in een leerproces bevindt. Elke dag wordt van jou gevraagd om jezelf te ontwikkelen. Met een beetje ondersteuning gaat het alleen sneller en gemakkelijker!

  Meer leren over leiderschap? Kom naar één van onze leiderschapsseminars of bekijk onze leiderschapstrainingen voor meer informatie.

  Tip: Download gratis de 360° Leiderschap whitepaper

  Button Download whitepaper

 • Wil je vrijblijvend
  advies over een training?

  > Vraag een gesprek aan

 

Warning: fopen(./.access_log): failed to open stream: Permission denied in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 2

Warning: fopen(/var/tmp/.access_log): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 7