Gebruik authenticiteit niet als excuus

Durf jezelf los te laten en je grenzen op te zoeken

 

Authenticiteit is een belangrijke succesfactor bij effectief leiderschap. Tegelijkertijd een excuus om te blijven doen wat comfortabel voelt. Met stilstand als pijnlijk gevolg. Durf jezelf los te laten en je grenzen op te zoeken. En op te rekken. Streef naar ‘adaptieve authenticiteit’.

Als we alleen binnen onszelf naar antwoorden zoeken, kan dit leiden tot een vastzittend zelfbeeld. Zonder waardevolle externe perspectieven blijf je bestaande werk- en denkpatronen beperken. Dan beperkt authenticiteit juist de groei en sta je stil.

Om als een leider vooruit te komen, moet je eerst in actie durven komen. Het voelt misschien onnatuurlijk, maar bij veranderende en onzekere situaties is het niet belangrijk om precies te weten wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Het gaat erom dat jouw leiderschapsidentiteit kán en moet mee veranderen.

Verandering vraagt om adaptieve authenticiteit

De enige manier om als leider te groeien is door je grenzen te verleggen. Door nieuwe dingen te doen die je misschien een oncomfortabel gevoel geven, maar die je door directe ervaring leren wie je wilt zijn. Deze ‘adaptieve authenticiteit’ vraagt om een shift van denken.

Hoe komen we tot deze vorm van authentiek leiderschap?

Onderzoeker Herminia Ibarra geeft drie handreikingen:

1. Leer van rolmodellen

Zie authentiek leiderschap niet als iets dat vast staat. Neem continu elementen van andere leiders en stijlen die je aanspreken en maak die je eigen.

2. Werk met leerdoelen aan je vaardigheden

Persoonlijke leerdoelen helpen je om te experimenteren met je identiteit als leider. Je hoeft niet alles in één keer te doen, het gaat om persoonlijke groei.

3. Hou niet vast aan ‘jouw verhaal’

We hebben allemaal ervaringen en persoonlijke verhalen die ons maken wie we zijn. Bewust en onbewust gebruiken we deze ervaringen en verhalen ook in nieuwe situaties, terwijl ze soms verouderd zijn. Durf sommige verhalen los te laten en kies een nieuw verhaal dat beter past bij je persoonlijke leerdoel en leidersidentiteit.

Door te accepteren dat je werk in ontwikkeling is en dat je je professionele identiteit door vallen en opstaan mag ontwikkelen, kun je uiteindelijk een persoonlijke leiderschapsstijl ontwikkelen die goed voelt en past bij de veranderende behoefte van de organisatie.

Dit vraagt moed. Maar om een betere leider te worden is het noodzakelijk om je authentieke zelf los te durven laten. De enige manier om te groeien is door de grenzen van wie we zijn op te rekken. Door nieuwe dingen te doen die ons buiten onze comfortzone halen, die ons uitdagen.

Wil je als ervaren leider echt terug naar de kern? Dan kun je deze leiderschapstraining overwegen.

Ibarra, H. (2015), The authenticity paradox. Harvard Business Review, vol.93, no.1/2,  p.52-59.

Tip: Download gratis de 360° Leiderschap whitepaper

Button Download whitepaper


Warning: fopen(./.access_log): failed to open stream: Permission denied in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 2

Warning: fopen(/var/tmp/.access_log): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 7