PAK DE RUIMTE

Wil je beweging maken? Dan heb je ruimte nodig. Durf te zeggen wat nodig is, ook als anderen allang afhaken. Jij staat als 360° leider voor je droom. Daarvoor breng je mensen in stelling. Ook je baas. Jij beïnvloedt, onderhandelt, bouwt relaties. Gebaande paden en bestaande conventies? Daar sta jij buiten. Je zoekt je eigen weg, gedreven door ambitie. Maar wel in balans, en ook door te volgen als dat nodig is. Sterker nog: je creëert ook zonder moeite ruimte voor anderen, zoals je baas en team. Omdat je weet dat je het nooit alleen kunt.

Durf jij te zeggen waar het op staat?

 •  

  Hoe word je een leider?

  Sta je op met een vernieuwend idee, maar sta je alleen? Dan ben je een ...
  Lees meer
  Sta je op met een vernieuwend idee, maar ...
 •  

  Hoe word je een leider?

  Het zijn de volgers die iemand een leider maken

   
   
   

  Sta je op met een vernieuwend idee, maar sta je alleen? Dan ben je een gek met een gek idee. Dat verandert direct zodra iemand zich bij je aansluit. Ineens is de kans groot dat er meerdere schapen over de dam komen.

  Die eerste – dappere – volger is cruciaal. Hij transformeert jou van gek naar de leider van een beweging. Dit ontzettend leuke filmpje geeft dat proces fantastisch weer. Dat zet je aan het denken: ben jij zo’n gek met een goed idee? Zoek je eerste volger en omarm hem!

  Omarm je eerste volger

 •  

  Impact op anderen

  Sommige mensen hebben grote impact op anderen. Weggelegd voor de happy few? Niks daarvan! Ook ...
  Lees meer
  Sommige mensen hebben grote impact op anderen. Weggelegd ...
 •  

  Impact op anderen

  Erken het: ook jij hebt dat

   
   
   

  Sommige mensen hebben grote impact op anderen. Weggelegd voor de happy few? Niks daarvan! Ook jij bent van groot belang voor anderen. Maar niemand zegt dat tegen je? Een drogreden, want hoe vaak heb jij anderen laten weten dat ze jou hebben geïnspireerd?

  Precies, dat zouden we vaker moeten zeggen. Dus accepteer dat ook jij impact hebt op anderen. En wees trots op jouw leiderschapskwaliteiten. Bekijk Drew Dudley, dan zie je het zelf ook in.

  Everyday Leadership – Drew Dudley

 •  

  Go for it-guide

  Wil je verandering teweeg brengen? Dan heb je ruimte nodig. Zoek je eigen weg, gedreven ...
  Lees meer
  Wil je verandering teweeg brengen? Dan heb je ...
 •  

  Go for it-guide

  Pak de ruimte

   
   
   

  Wil je verandering teweeg brengen? Dan heb je ruimte nodig. Zoek je eigen weg, gedreven door ambitie. Maar wel met respect voor je omgeving, en ook door te volgen als het nodig is. Creëer ruimte voor jezelf en voor je team. Omdat je weet dat je het nooit alleen kunt. Durf jij er stevig in te gaan?

  Deze Go for it-guide biedt praktische handvatten om aan de slag te gaan! Vul je e-mailadres in dan ontvang je binnen enkele minuten een e-mail met een link naar de PDF.
  _

  [contact-form-7 404 "Not Found"]
 • Wil je vrijblijvend
  advies over een training?

  > Vraag een gesprek aan

 •  

  Verjaag de olifanten uit de kamer

  We kennen allemaal wel zo’n situatie: iedereen binnen de organisatie weet dat een bepaalde collega ...
  Lees meer
  We kennen allemaal wel zo’n situatie: iedereen binnen ...
 •  

  Verjaag de olifanten uit de kamer

  Vertoon jij coureageous authenticity?

   
   
   

  We kennen allemaal wel zo’n situatie: iedereen binnen de organisatie weet dat een bepaalde collega niet functioneert, of dat een project gedoemd is om te mislukken. Maar niemand zegt er iets over.

  Een ‘olifant’ in de kamer, waar niemand z’n vingers aan durft te branden. Maak jij je daar ook schuldig aan? Of vertoon jij wel ‘courageous authenticity’?

  Wat is courageous authenticity?

  Courageous authenticity is op het cruciale moment op respectvolle wijze zeggen waar het op staat, als het voor de business echt noodzakelijk is dat dat gebeurt. Het betekent vooral niet dingen afbranden of tegen heilige huisjes aanschoppen. Het gaat om die situaties dat er iets aan de hand is, maar dat niemand het benoemt. De persoon die het dan toch op respectvolle en tactvolle wijze ter sprake brengt, die vertoont courageous authenticity.

  “Signaleer jij op dit moment een dergelijke olifant binnen je team of je organisatie?
  Sta dan vandaag nog op en spreek je uit!”

  Volgens The Leadership Circle Profile – een assessment tool die competenties en onderliggende aannames meet rondom effectief leiderschap – is courageous authenticity een van de belangrijkste eigenschappen van daadkrachtige, succesvolle leiders.

  Ben je benieuwd hoe jij scoort op courageous authenticity? En op de andere elementen van The Leadership Circle Profile? Schouten Global, opgericht door Schouten en Nelissen, biedt in samenwerking met The Leaderschip Circle een 360° assessment aan die je helpt om je effectiviteit als leider te vergroeten. Meer weten? Ga naar de site van Schouten Global.

  Meer lezen?

 •  

  Hoe manage ik mijn baas?

  Er lijkt een taboe te rusten op het managen van je leidinggevende. Het klinkt als ...
  Lees meer
  Er lijkt een taboe te rusten op het ...
 •  

  Hoe manage ik mijn baas?

  Leer hoe je op verschillende manieren invloed kunt uitoefenen op je leidinggevende

   
   
   

  Er lijkt een taboe te rusten op het managen van je leidinggevende. Het klinkt als manipuleren en lijkt zo respectloos. Eigenlijk wel raar, als je bedenkt dat medewerkers steeds proactiever en zelfstandiger moeten zijn.

  Na het lezen van het boek ‘Hoe manage ik mijn baas’, weet je hoe je op verschillende manieren invloed kunt uitoefenen op je leidinggevende. Je leert hoe je je invloed kunt gebruiken om zelf leukere taken te krijgen, een betere werksituatie te creëren, de relatie met je leidinggevende te versterken en zelf te groeien. Waarschijnlijk besef je ook dat je vandaag al meer bezig bent met het managen van je leidinggevende dan je nu denkt. En dat dat okay is.

  Combinatie van wetenschap en praktijk

  Het unieke aan dit boek is de combinatie van wetenschap en praktijk. De auteurs – voornamelijk jonge wetenschappers van nog geen 30 jaar – vertellen wat er in de wetenschap bekend is over het beïnvloeden van leidinggevenden. Daarna stappen ze de praktijk in en kijken naar succesvolle voorbeelden van jongeren die hun leidinggevende managen. Juist die combinatie maakt dit boek zo sterk: de tips aan aanbevelingen worden zowel door de praktijk als door de wetenschap bevestigd!

  Wil je dit boek lezen?

  Dit boek is in het bijzonder geschreven voor Young Professionals, maar bevat voor professionals binnen alle lagen van de organisatie waardevolle tips en aanbevelingen. Je kunt het bekijken en bestellen op Thema.nl.

 •  

  Het oerconflict

  In organisaties zitten spanningsvelden ingebakken. Een ervan is het oerconflict. Dat ontstaat als de wereld ...
  Lees meer
  In organisaties zitten spanningsvelden ingebakken. Een ervan is ...
 •  

  Het oerconflict

  En de verbindende rol van de middlemanager

   
   
   

  In organisaties zitten spanningsvelden ingebakken. Een ervan is het oerconflict. Dat ontstaat als de wereld van de werkvloer vermengd raakt met die van de top (of andersom).

  Oftewel, de professional die zich met de strategie gaat bemoeien of de bestuurder die zich met de werkprocedures bemoeit.

  De verbindende rol van de middlemanager

  Hoe zien die twee werelden eruit? En wat is de rol van de middlemanager om die twee werelden met elkaar te verbinden? Het volgende filmpje geeft dat in minder dan 90 seconden treffend weer.

   

 •  

  6x de ruimte pakken

  De ruimte pakken betekent soms ook ruimte creëren. Want laten we eerlijk zijn;  jouw functieomschrijving ...
  Lees meer
  De ruimte pakken betekent soms ook ruimte creëren. ...
 •  

  6x de ruimte pakken

  Met respect naar je omgeving

   
   
   

  De ruimte pakken betekent soms ook ruimte creëren. Want laten we eerlijk zijn;  jouw functieomschrijving geeft je grenzen bij benadering aan, de rest moet je zelf doen. En dat bekent ook lef tonen, want het kan heel goed zijn dat je pas werkende weg ontdekt waar je grenzen liggen. De grens in tot waar je kunt besluiten, de grens tot waar je jezelf kunt uitdagen en stretchen.

  Hieronder 6 invalshoeken om ruimte te creëren zonder roekeloos te zijn en met respect naar je omgeving.

  1. Manage je baas

  Als je wilt dat je baas jou kan vertrouwen omdat je levert wat hij vraagt, onderhandel dan. Organiseer je ruimte om succesvol te kunnen zijn. Durf desnoods onderbouwd nee te zeggen. Onderhandel  over de randvoorwaarden die tot resultaat leiden. Naar boven toe managen is minstens zo belangrijk als naar beneden toe, want je team krijgt het benauwd als jij de ruimte voor hen niet goed regelt.

  2. Sta voor je team

  En maak keuzes met en voor je team. Dan kan het zijn dat je een gecalculeerd risico neemt. Je kiest er bijvoorbeeld voor om niet eerst een heel gevecht aan te gaan met de top om ergens toestemming voor te krijgen, maar jij en jouw team  gaan het gewoon doen en als het fout gaat dan leg je verantwoording af.

  3. Doe op het juiste moment een stap terug

  Erken bijvoorbeeld dat je medewerkers op een bepaald vlak betere professionals zijn dan jij en beslis dan om een stap naar achteren te doen en hen faciliteren. Door ze de ruimte te geven om de goede dingen te doen, krijg jij de ruimte om toegevoegde waarde te leveren.

  4. Wees kritisch naar je team

  Je ruimte pakken, betekent ook dat je iets van de kwaliteit van het werk vindt. Je houdt er rekening mee dat je medewerkers soms doodmoe worden van de eisen die gesteld worden. Je bespreekt, motiveert en coacht hen daarbij. Maar je pakt nadrukkelijk je ruimte als je vindt dat het niet goed gaat. Medewerkers zijn intelligente mensen die niet de hele dag geknuffeld hoeven te worden.

  5. Klim op de zeepkist

  De VUCA-wereld*  vraagt om het implementeren van allerlei veranderingen en dat betekent nou eenmaal dat je soms impopulaire maatregelen moet nemen. Zorg er altijd voor dat je er zelf voor 100% achterstaat, alvorens je op die zeepkist klimt om te doen wat in het belang van de organisatie noodzakelijk is. Je kunt niet loyaal zijn aan een boodschap, als je niet loyaal kunt zijn aan jezelf. Pak alle ruimte die nodig is om te zorgen dat je loyaal kunt zijn.

  * Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous

  6. Maak zo nu en dan een statement

  Als je gezien wilt worden in je rol, doe dat dan op jouw manier. Door op een aantal momenten jouw persoonlijke handtekening te zetten. Durf af en toe stelling te nemen, tegen de haren in te wrijven, of juist iets heel gaafs of vooruitstrevends doen. Laat jezelf zien! De ruimte is er, want die heb je zelf mee vorm gegeven.

  Bezoek ons leiderschapsseminar

  Wil je aan de slag met jouw persoonlijke leiderschapshandtekening? Bezoek ons leiderschapsseminar Van leidinggeven naar leiderschap en maak een vliegende start onder leiding van onze Director Coaching Anje-Marijcke van Boxtel (official coach Team Brunel in de Volvo Ocean Race 2014-15).

  Tip: Download gratis de 360° Leiderschap whitepaper

  Button Download whitepaper

 •  

  Auw! Een voorbeeld hoe het niet moet

  Dat de neiging tot gehoorzamen in veel structuren zit ingebakken, maar dat simpelweg gehoorzamen aan ...
  Lees meer
  Dat de neiging tot gehoorzamen in veel structuren ...
 •  

  Auw! Een voorbeeld hoe het niet moet

  De Milgram-experimenten

   
   
   

  Dat de neiging tot gehoorzamen in veel structuren zit ingebakken, maar dat simpelweg gehoorzamen aan leidinggevenden niet altijd gewenst is, is al vroeg aangetoond.

  De klassieke experimenten van Milgram tonen aan dat mensen geneigd zijn zich gehoorzaam op te stellen, zelfs wanneer een leidinggevende autoriteit instructies geeft die in strijd zijn met hun persoonlijke geweten:

  De Milgram-experimenten: een studie in gehoorzaamheid (1963)
  Via een krantenadvertentie werden (betaalde) deelnemers voor een ‘geheugenstudie’ aan de Yale Universiteit geworven. In de proefopstelling ontvingen de deelnemers individueel, samen met een acteur, informatie over de inhoud van het experiment: de invloed van straf (elektrische schokken) bij leren. De eigenlijke deelnemer wist niet dat de andere deelnemer een acteur was. Via een ‘loting’ kreeg de deelnemer altijd de rol van leraar, de acteur die van leerling.

  Tijdens het experiment las de deelnemer (leraar) een lijstje woordparen voor die de leerling moest onthouden. Als de leerling dit niet goed deed, kreeg hij een schok, die verhoogd werd met 15 volt bij elk volgend verkeerd antwoord. Hoewel er in werkelijkheid geen schokken aan de leerling gegeven werden, dachten de deelnemers van wel. De acteur (leerling) schreeuwde namelijk van de pijn naarmate de intensiteit van de schokken die de deelnemers toedienden, toenam. Bovendien bonsde de acteur op de muur die hem van de leraar scheidde. Als de spanning was opgelopen tot 300 volt, bonsde de acteur opnieuw op de muur. Na het bonzen op de muur en het klagen over zijn hart volgde een grote knal alsof de leerling neerviel. Daarna gaf de leerling geen verdere reactie meer op de vragen. Hoewel de deelnemers dus duidelijk beseften dat hun gedrag gevaarlijk was en ze begonnen te twijfelen aan het experiment, gingen de meesten door tot de maximale schokken van 450 volt. De deelnemer kon natuurlijk op elk ogenblik zijn wens kenbaar maken om het experiment te stoppen. Een vastberaden aanmoediging van de experimentleider was echter meestal voldoende om toch meer schokken toe te dienen.

  Wees geen verlengde van je leidinggevende

  Bovenstaand experiment toont aan dat mensen vaak opkijken tegen leidinggevende autoriteiten en daardoor geneigd zijn om te volgen, zelfs als het tegen hun eigen gevoel en verstand indruist. Als je in een werksituatie klakkeloos opvolgt wat je leidinggevende van je vraagt, is het niet verwonderlijk dat je verder over het hoofd wordt gezien. Je bent in deze optiek namelijk niets meer dan een verlengde van je leidinggevende. Dat wil je toch niet zijn?

  Laat je inspireren door alle andere artikelen op deze site hoe je de ruimte pakt die je nodig hebt om je eigen ambities waar te maken en zo je team en organisatie (en leidinggevende!) verder te helpen.

  Hulp nodig?

  Kun je wel wat hulp gebruiken om je positie steviger in te nemen? Overweeg dan eens de training ‘Het fundament van leidinggeven’ uit onze nieuwe Leergang Leiderschap.

  Bovenstaand voorbeeld komt uit Hoe manage ik mijn baas?, Drs. Jana Deprez, Dr. Sylvie Boermans, Prof. dr. Jeroen Stouten en Prof. dr. Martine Euwema (2014). Meer lezen? Ga naar Thema.nl.

 •  

  Effectiever beïnvloeden? Een oefening!

  Beïnvloedingsvaardigheden toepassen is geen kwestie van trucjes leren. Je bereikt je beïnvloedingsdoelen het beste als ...
  Lees meer
  Beïnvloedingsvaardigheden toepassen is geen kwestie van trucjes leren. ...
 •  

  Effectiever beïnvloeden? Een oefening!

  Beïnvloeden is geen trucje

   
   
   

  Beïnvloedingsvaardigheden toepassen is geen kwestie van trucjes leren. Je bereikt je beïnvloedingsdoelen het beste als je beïnvloedt op een manier die bij jou past.

  Wat past bij jou?

  Als het bij je past, kom je authentiek en integer over bij de ander, en dat maakt dat je effectiever kunt beïnvloeden. Het moet iets zijn wat voor jou echt belangrijk is, wat van waarde voor je is en waarmee je je verbonden voelt. Waarden zijn leidende principes die je kunnen helpen bij het nemen van beslissingen en bij het kiezen van je beïnvloedingsgedrag. Bijvoorbeeld: waardering, verbondenheid, doelgerichtheid, plezier, discipline, vrijheid, eerlijkheid, uitdaging, succes, zingeving, creativiteit, perfectie.

  Een oefening om je waarden te ontdekken

  Beantwoord voor jezelf de volgende vier vragen:

  Welk piekmoment in je werk heb je de afgelopen jaren meegemaakt (hoeft niet per se over beïnvloeden te gaan)?
  Een piekmoment is een ervaring waarbij je voelt: ’Dit ben ik, dit vind ik gaaf, hier geloof ik in!’ Beschrijf de situatie: Met wie was je? Wat deed je? Wat maakte dat je je
  zo goed voelde?

  Welke drie waarden vind je terug in dat piekmoment en zijn dus voor jou als (werkend) mens essentieel?
  Vraag ook aan een ander: ‘Welke waarden hoor jij in mijn piekmoment?’

  Stel dat je over een jaar je waarden volledig leeft, hoe doe je dat dan?
  Welke keuzes maak je? Hoe communiceer je? Hoe zie je eruit? Hoe voel je je? Welke emoties voel je daarbij?

  Welke metafoor, beeldspraak, film, muziek past daarbij?

  Sta regelmatig even stil bij jouw waarden. Verbonden zijn met je waarden geeft je de kracht die je nodig hebt om anderen op een effectieve manier te beïnvloeden.

  Deze oefening komt uit het boek Tien beïnvloedingsvaardigheden, Jan Bijker (2015). Meer lezen? Ga dan naar Thema.nl.

  Wil je actief met je beïnvloedingsvaardigheden aan de slag, bijvoorbeeld in de vorm van een training? Bekijk dan ons relevante aanbod op SN.nl.

 •  

  Tien beïnvloedingsvaardigheden

  Alleen al je aanwezigheid beïnvloedt de mensen om je heen, dus dan kun je maar ...
  Lees meer
  Alleen al je aanwezigheid beïnvloedt de mensen om ...
 •  

  Tien beïnvloedingsvaardigheden

  Voor meer invloed op je omgeving

   
   
   

  Alleen al je aanwezigheid beïnvloedt de mensen om je heen, dus dan kun je maar beter proberen die invloed effectief aan te wenden. Maar hoe stuur je mensen in de richting die jij belangrijk vindt, hoe zet je situaties meer naar je hand, hoe bereik je jouw doelen?

  Aan de hand van het boek Tien beïnvloedingsvaardigheden van Jan Bijker, ervaren opleider en coach, kun je zelf aan de slag: het staat bol van de oefeningen en suggesties voor gedragsexperimenten met nieuwe beïnvloedingsvaardigheden. Bovendien is er aandacht voor de verbinding tussen jouw waarden en je beïnvloedingsstijlen. Zo wordt je persoonlijke beïnvloedingskracht nog groter!

  Welke van de tien? Experimenteer!

  Misschien wel de bekendste beïnvloedingsvaardigheid is ‘argumenteren’: anderen met argumenten overtuigen van jouw zienswijze. Maar met alleen argumenten zul je je doel meestal niet bereiken. Dat is niet erg, want er zijn nog negen andere beïnvloedingvaardigheden. ‘Complimenteren’ bijvoorbeeld. Met een compliment toon je vertrouwen in de ander, en dat werkt stimulerend en motiverend. De vaardigheid ‘erbij betrekken’ is een prima keuze als je draagvlak wilt creëren. Zeker als je de neiging hebt om in je eentje te worstelen met lastige kwesties is dit een mooie vaardigheid om mee te experimenteren. Of probeer ‘stelling nemen’ eens uit. Jan vindt dit een mooie beïnvloedingsvaardigheid die verrassend effectief kan zijn: “Als iemand zegt: ‘Dat kunnen we niet maken naar de klant toe’, dan kan dat heel krachtig zijn. Mits zo’n stelling recht uit je hart komt.”

  Diepere lagen aanboren

  Daarmee snijdt Jan de kern aan van beïnvloeden: het moet gemeend zijn, eerlijk en respectvol. Beïnvloeden heeft dus niets te maken met manipuleren. Manipuleren werkt misschien op de korte termijn, maar op de lange termijn zorgt het ervoor dat anderen je uit de weg gaan. Het is evenmin een kwestie van trucjes die je naar believen uit je hoge hoed tovert. Beïnvloeden heeft daarentegen alles te maken met oprechte belangstelling voor de ander, geloof in wat je wilt bereiken, en inzicht in jezelf. Als dat je vertrekpunt is, kun je beïnvloeden met respect en vertrouwen. Met open vizier en zonder dubbele agenda.

  Dit boek bestellen?

  Voor meer informatie en om dit boek direct te bestellen ga je naar Thema.nl.

 • “Je kunt wel onder elkaar mopperen op de baas, maar je kunt ook proberen om je baas te inspireren, of zelf met een voorstel te komen.”

  – Jan Bijker, Senior trainer/adviseur Leiderschap bij Schouten & Nelissen

 •  

  De kracht van kwetsbaarheid

  Je kwetsbaar opstellen kan de weg openen naar betrokkenheid, betekenisvolle verbindingen en veerkracht. De moed ...
  Lees meer
  Je kwetsbaar opstellen kan de weg openen naar ...
 •  

  De kracht van kwetsbaarheid

  Open de weg naar betrokkenheid, betekenisvolle verbindingen en veerkracht

   
   
   

  Je kwetsbaar opstellen kan de weg openen naar betrokkenheid, betekenisvolle verbindingen en veerkracht.

  De moed om niet perfect te zijn

  Wij worden allemaal in meer of mindere mate geplaagd door stemmetjes in ons hoofd die bij alles wat we doen zeggen: “Wat zullen anderen er wel niet van denken?” of “Doe ik het wel goed?” Hoe komt het dat we zo raakbaar zijn? Wat maakt dat we onze kwetsbaarheid zo vaak niet durven laten zien? In de kern draait het erom dat we het nodig hebben erbij te horen, dat we ons verbonden willen voelen en…dat we bang zijn afgewezen te worden.

  Kwetsbaar zijn of je kwetsbaar opstellen?

  We zijn dus kwetsbaar. Maar er is een wezenlijk verschil tussen kwetsbaar zijn, gekwetst worden en je kwetsbaar opstellen. Of je gekwetst wordt, hangt niet alleen af van wat de ander zegt of doet, maar ook van je eigen gevoelens en overtuigingen. Hoe persoonlijk pak je op wat iemand tegen je zegt? Of laat je het van je afglijden en reageer je zakelijk of zelfs afstandelijk?

  Ik dacht ik moet mijn vuisten ballen.
  Iemand zei: “Open je hand”.
  Ik was bang om door de mand te vallen.
  Iemand zei: “Er is geen mand”.

  Kwetsbaarheid is een gegeven, we zijn simpelweg kwetsbaar. Daar is niets krachtigs aan. Het is de manier waarop je ermee omgaat die maakt of je er ook kracht aan ontleent. Het kan enorm krachtig zijn om je kwetsbaar op te stellen, inclusief het bijbehorende risico op afwijzing. We zijn vaak bang om onze kwetsbaarheid te tonen. Maar meestal blijkt dat mensen er juist respect voor hebben als we onszelf durven te laten zien. Kijk bijvoorbeeld naar de directeur van een basisschool die besloten had geen directeur meer te zijn, maar weer leerkracht te worden. Haar hart lag bij de kinderen en niet bij het managen. Ze voelde het als falen maar ze kreeg tot haar verbazing alleen maar positieve reacties: wat moedig, wat sterk dat je kiest voor jezelf, ik ben jaloers op je…

  Het risico kan echt zijn

  Natuurlijk kun je ook negatieve reacties krijgen als je je kwetsbaar toont. De kracht van kwetsbaarheid zit niet alleen in het durven tonen van je onzekerheid, spanning, aarzeling. Het zit ook in het vertrouwen dat, als mensen je afwijzen, je overeind kunt blijven. Dat je zelfrespect en eigenwaarde niet aangetast worden als mensen je verwerpen. Dat je trots kunt blijven op wat je gezegd of gedaan hebt.

  Meer lezen?
  Het volledige artikel is eerder gepubliceerd in Thema Magazine.

 

Warning: fopen(./.access_log): failed to open stream: Permission denied in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 2

Warning: fopen(/var/tmp/.access_log): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 7