8 tips voor coachend leiderschap

En ja, dat kan óók in vijf minuten

 

Wat verstaan we nu precies onder coachend leidinggeven? En wat betekent het in de dagelijkse praktijk? Hieronder uitleg en tips!

Coachend leidinggeven betekent dat je als leidinggevende voortdurend de brug slaat tussen dat wat formeel allemaal moet én dat wat we informeel al vanzelf doen. Coachende leidinggevenden begrijpen dus de harde kant van planning en control, maar verdiepen zich ook in de mensen achter hun medewerkers. Zij vinden mensen boeiend en geloven dat zij zich in potentie kunnen ontwikkelen.

Coachend leiderschap in de praktijk

Hieronder 8 tips om coachend leidinggeven in de praktijk te brengen:

1. Beschouw uw medewerker als uw collega

Coaching werkt op basis van gelijkwaardigheid. In je rol als coachend leidinggevende heb je niet meer of minder verantwoordelijkheid dan je medewerker, maar enkel een andere verantwoordelijkheid.

2. Investeer in het opbouwen van vertrouwen

Zonder vertrouwen valt er niks te coachen. Zorg dus dat de coachingsrelatie met je medewerker tegen een stootje kan. Want als leidinggevende zul je ook wel eens impopulaire beslissingen moeten nemen, die niet direct passen bij jouw rol als coach.

3. Bespreek niet alleen de problemen, maar ook de successen. Hoe klein ook!

Eigenwaarde is namelijk een vreemd ding. We hebben het allemaal, maar soms is het ineens verdwenen!

4. Onderzoek de ontwikkeling van je medewerkers als een nieuwsgierige journalist…

‘Hoe kan het dat een intelligent talentvol mens nog niet het optimale uit zichzelf heeft gehaald?’

5. Normen zijn er om aan je eigen leven richting te geven. Niet aan dat van een ander.

Let op dat je niet jouw eigen overtuigingen projecteert op de ander. Jij vindt misschien dat uitdaging/ambitie/groei gaan boven een baby/rust/relatie. Maar is dat ook het uitgangspunt van de ander?

6. Coachen kan óók in 5 minuten.

Heb je wel eens een opmerking ontvangen die je aan het denken zette….? Dáár gaat coachen dus over.

7. We zijn geen helderzienden, dus vraag gewoon wat de ander ervaart!

Jij bepaalt niet of je een coachend leidinggevende bent: dat bepaalt jouw medewerker. Ook al coach je conform het boekje, uiteindelijk gaat het om wat de medewerker ermee kan en hoe hij het ervaart. Vraag dus regelmatig om feedback en stem verwachtingen af.

8. Een coachende leidinggevende confronteert, maar zoekt geen strijd.

Vanuit vertrouwen kun je confronteren. Maar is de werkrelatie verstoord, wees dan gewoon leidinggevende. Coachen kan dan misschien in de toekomst nog, maar is in dit geval een brug te ver.

Wil je actief met deze vaardigheden aan de slag? Dan is onze training Coachend Leidinggeven misschien iets voor jou. In deze training leer je de individuele ambities en kwaliteiten van je medewerkers te verbinden met de doelen van de afdeling. Je verhoogt het zelfsturend en zelfoplossend vermogen van je medewerkers.


Warning: fopen(./.access_log): failed to open stream: Permission denied in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 2

Warning: fopen(/var/tmp/.access_log): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY): failed to open stream: No such file or directory in /domains/360leiderschap.nl/DEFAULT/wp-content/themes/360gradenleiderschap/footer.php on line 7